kovászos kenyér
Limara receptje alapján
Először elkészitjük az Esti kovászt
10dkg simalisztet,10dkg réteslisztet,2dkg élesztőt,2,5dl vizet,kevés ecetet(kb. fél ek.)1kk. cukrot egy edényben elkeverünk,és betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap hozzáadjuk a következőket:
1tk só,1dl viz,20-20dkg rétes-és simalisztet,2ek.olajat.
Addig gyurjuk mig egynemű nem lesz a tészta. Azután háromszorosára kelesztjük. Ez sokmindentől függ,hogy mennyi időt vesz igénybe, a lényeg hogy rendesen keljen meg. A dolgunkat nyugodtan csinálhatjuk addig.
Amikor megkelt,kiveszünk belőle kb 20dkg-nyi gombócot,(én nem szoktam mérni, egy jó összmaréknyi) ez lesz az"öreg tészta"a többit finoman átgyurjuk ,és megformázzuk. Sütőpapirral bélelt nagy jénaiba tesszük amit előbb kiöblitünk vizzel,belerakjuk a megformázott kenyeret, bevágjuk a tetejét három helyen,rátesszük a jénai tetejét, duplájára kelesztjük,majd betoluk a sütőbe. Előmelegitett sütőbe rakjuk a jénait(nem kell félni,nem pattan el) kb.45 perc alatt szép pirosra sütjük.A sütőbőlkivéve fa rácsra tesszük hülni.
Az "öreg tészta"hűtőben több napig is eláll, ez lesz a következő kenyérkénk "alapkovásza"
Tehát akkor jöjjön az Öregtésztás kenyérke recije
20dkg öreg tészta, 3,5dl viz,2tk. só,2ek.olaj,1tk cukor,1dkg élesztő,pici ecet,25rétesliszt, 30dkg simaliszt, 15dkg teljes kiörlésü .(az arányokon természetesen lehet változtatni, de arra figyeljünk, hogy a teljeskiörlésű ne legyen több a lisztek 1/3-nál)
Az elkészités pedig a továbbiakban megeggyezik az előbb leirtakkal. Temészetesen , a megkelt tésztából minden alkalommal kivesszük az öregtésztának valót,zacsiban napokig eláll.

A mappában található képek előnézete Kovászos kenyér
kenyér
(Nobilis, 2009.07.03 17:14)