Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fánk

2009.01.28

Kép

 

 

Szalagos fánk(Háziasszony)

Hozzávalók:

1,5 dlnövényitej (kézmeleg), 1,5 dkg friss élesztő, 3 dkg porcukor + 1 dkg vaníliás cukor, 3 dkg vaj, 25 dkg szitált langyos liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő, csipet kurkuma, citromhéj, nagy csipet só.

Kovász készítése:

5 cl, kézmeleg rizs-vagy szójatejben elkeverjük az élesztőt, + 2 teáskanál cukrot és 2 teáskanál lisztet. Habverővel egyenletesen elkeverjük, és a tetejét liszttel meghintjük, és 15 percre langyos helyre tesszük. Lehet forró vizet engedni egy edénybe, és ebbe állítani a kovászos bögrét, vagy langyos sütőbe tenni. 40-45 fokos hőmérséklet a legideálisabb, hogy laza és nagy térfogatúra nőtt kovászunk legyen.

Tészta:

Amíg a kovász kel, addig készítsük el a tésztát. A vajat és a cukrot jó habosra kikeverjük, utána hozzá a kovász, a citromhéj, só, kurkuma, keményítő, majd felváltva belekeverem a langyos tejet és lisztet. Robotgéppel 5-10 percig dagasztjuk, de lehet kézzel is. Ha már hólyagos lesz és sima egynemű, akkor bebucizom és egy lisztezett tálba teszem. Tetejét vékonyan olajjal bekenjük, hogy ne száradjon ki. 30 percig kelesztjük, 35-40 fokon. 15 perc után könnyedén átgyúrjuk, hogy még jobban növekedhessen a tészta. Még 15 percig kelesztjük és tetejét olajjal kenjük. Utána 2 cm vastagra nyújtjuk, és egy 5-6 cm átmérőjű kiszúróval 10 db fánkot kiszaggatjuk. Majd a tésztakorongokat, enyhén lisztezett tálcára tesszük és tetejüket olajjal vékonyan megkenjük. Közben 1 liter olajat 160-180 fokra felmelegítünk, ez fontos, mert a fánk csak ezen a hőmérsékleten lesz szép aranybarna és szalagos. Magas hőmérsékleten hamar megsül a külseje, a belseje pedig nyers marad, alacsonyon pedig sok olajat szív magába. Erre legjobb szerintem a fritőz. Szóval, ha az olaj pont jó, akkor fogjuk az egyik tésztát és nagyon kicsit széthúzzuk, csak annyira, hogy a hüvelykujjal a közepét benyomjuk, és egyszer körbeforgatjuk az ujjunk körül. Bele az olajba, és 5 percig sütjük. 2,5 percig fedő alatt sütjük, ettől lesz szalagos, majd megfordítjuk és még 2,5 percig fedő nélkül arany barnára sütjük. Egyszerre csak 3-4 darabot tudunk sütni, mert nagyon megnőnek. Vaníliás porcukorral hintve és baracklekvárral kínáljuk. (Ez a szalagos fánk klasszikus receptjének egy tojás nélküli változata. Mint minden kelt tészta készítésekor, itt is nagyon fontos, hogy a helyiség ne legyen huzatos, és ügyeljünk arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert semlegesítik egymást.)

Ezt a fánkot én megtöltöttem vaniliapudinggal és csokival öntöttem le a tetejét.

 

Kép

 

 

Kép

A vaniliapudingot még melegen belefecskendezzük a fánkok belsejébe,és olvasztott csokival öntjük le. Rettentő finom!!!!!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.